2013. június 4., kedd

... sokra megy

A válasz helyes! A mondás eleje így hangzik: Sok kicsi ... Vajon tényleg sokra megy-e az ember a nyelvtanulásban a sok kicsivel?

A helyes válasz a második kérdésre: igen! Három a magyar igazság - segítek összegyűjteni hármat azokból a kicsikből, amikkel sokra lehet menni.

1. Minden napra egy mese
A mese lehet egy igazi mese, vagy egy rövid történet, vagy akár csak egy hír, amit angolul olvasunk el. Most akadtam erre az oldalra, ami remek lehetőséget kínál angolul tanulóknak: választhatunk egy számunkra érdekes hírt (elég sokféle témakör van az oldalon), amit 3 szinten is elolvashatunk. Ha a második vagy harmadik szintűt nem értjük pontosan, átfuthatjuk az első szintű változatot, ami segíti a szöveg megértését. Minden hírhez tartozik hanganyag, így a hallott szövegértést is tudjuk gyakorolni. Ez az oldal szórakoztató híreket gyűjt napi szinten. Ha inkább a nagyvilág fontosabb történéseiről olvasnánk angolul, viszont nem bánjuk, ha csak néhány naponta frissül az oldal, választhatjuk a BBC híreit, amiket kifejezetten a nyelvet tanulóknak állítottak össze, és feladatlapokkal egészítenek ki.

A nem angolul tanulók se csüggedjenek: válasszanak a tanult nyelven megjelenő napilapok internetes változatából! Ezeken is szokott lenni videó, ami a hang mellett a képpel is segíti a szövegértést. Íme egy magyar és egy nemzetközi gyűjtemény, ahonnan szemezgethetünk.

2. Többet ésszel!
Az embernek sokszor beletörik a bicskája a szótanulásba. Aztán amikor végre sikerül megjegyezni valamennyi szót, akkor meg a felidézés és a beszélgetésben történő használat nem megy. Ennek is a napi gyakorlás a nyitja. Időnként fellelkesülünk, hogy magunkba erőltessünk napi 10 szót, mert az havonta akár 300, évente 3650 lehet... De még így is "csak" maguknál a szavaknál tartunk.

Többet ésszel, mint erővel: gyakoroljunk lépten-nyomon, mégpedig épp azokat a kifejezéseket, amik naponta előfordulnak. Ez lehet házszám, rendszám, egyszerű beszélgetés (Jó napot! Hogy van? Kérek 10 deka párizsit.). Ha nincs kinek mondani, fordítsuk magunkban, amit hallunk. Máris használható nyelvtudásunk lesz, és még nagy időráfordításunkba sem kerül. Lomb Katónak bejött, nekünk miért ne menne?

3. A kevesebb több
Tényleg közhely, de vitathatatlanul igaz a nyelvtanulásban. Tegyük fel, hogy húzzuk a strigulákat a megtanult és bebiflázott nyelvtani szabályok mellé. Aztán egyszercsak kérnünk kell egy pohár vizet. A víz szót általában sokféle nyelven tudja az ember (water, Wasser, voda, l'eau, acqua - hogy csak egy párat soroljak a teljesség igénye nélkül). Ha a pohár szót nem is ismerjük és a ragozásról sincs fogalmunk, csak azt hajtogatjuk "Voda, voda!" (illetve nyilván az aodtt környezethez választjuk a megfelelőt), a körülöttünk állók érteni fogják, mit akarunk. Tehát bármilyen kevés szót tudunk is, használjuk bátran! Ez a "szabály" nemcsak a szomjúságra igaz, nézzünk csak a képen látható táblákra - az is pontosan érti a feliratot, aki egy kukkot sem tud angolul.

Itt visszakanyarodhatunk az első tanácshoz: a tudásunk használata ugyanis nemcsak a beszédre, hanem az olvasásra, szöveghallgatásra is érvényes. Megéri tehát a mindennapi gyakorlás, még ha csak kicsinek tűnik is. A nyelvtudás szerencsére úgy működik, hogy minél többet használjuk, annál több lesz belőle. Vigyázat! Az ellenkezője is igaz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése