2013. augusztus 12., hétfő

Így írjunk mi - levelet!


A minap az egyik portálon, ahol bárki bármilyen kérdést föltehet, egy érdekesre bukkantam. Valaki azt kérdezte, hogy kell angolul levelet írni. Hozzátette, mondják meg neki a választ gyorsan, mert holnap megy nyelvvizsgázni...

Ne hagyjuk utolsó pillanatra a felkészülés egyetlen lépését sem. Különösen a levélírás gyakorlását! Íme 10 pont, ami alapján készülhetünk a feladatra:
  1. Mindenekelőtt tanuljuk meg a formai követelményeket. A levélírási feladat megoldását kezdjük a címzéssel, megszólítással és előre írjuk a papír aljára az elköszönést is. Már ezeknél figyeljünk a megfelelő stílusra!
  2. Emlékszünk még az iskolai fogalmazásórákra? Első bekezdés: a bevezetés, azaz írjuk le, miért írunk a megszólítottnak.
  3. Második bekezdés: a téma kifejtése. Vizsgán adottak a szempontok. A felkészülés során pedig adottak a témakörök. 
  4. Minden témához dolgozzunk ki minimum 2 levelet a felkészülés során: egy barátit és egy hivatalost.
  5. Utolsó bekezdés: mit szeretnénk attól, akinek írunk. Hívjon meg minket az otthonába, fizesse vissza a vételárat, küldje el a vonatjegyet...
  6. Gyűjtsünk szinonimákat! Még alapfokú vizsgán is jól mutat, ha nem minden mondatban HAVE vagy BE az ige.
  7. Tanuljunk kötőszavakat! Ezeket bátran használjuk két mondat összefűzésére vagy egy-egy összetett mondat megfogalmazásához. 
  8. Kettőnél több rövid mondatot ne akarjunk összekötni! A végére annyira belebonyolódhatunk, hogy nemcsak az olvasó, hanem még mi magunk is elvesztjük a fonalat.
  9. Fejezzük ki érzéseinket, ahogy egy igazi levélben tennénk. Pl.: I am very upset that the machine is out of order. vagy: I'm really glad that you're coming to visit us.
  10. Igyekezzünk többféle igeidőt használni. Útmutatásul két közhely: a szó elszáll, az írás marad, ugyanakkor írásnál mindig van időnk gondolataink megfogalmazását. Tehát bőven van lehetőségünk arra, hogy helyesen írjuk le, amit tudunk.
A teljes sikerhez még szükség van megfelelő szókincsre (ez más tészta, egy másik bejegyzésben majd részletezem...), és rengeteg gyakorlásra. A gyakorlás nem elhanyagolható és semmivel nem helyettesíthető!

Épp az éves nagytakarítást végezve ma bukkantam rá azokra a levelekre, amelyeket középiskolás koromtól a diplomázásomig kaptam a világ minden pontján élő levelezőtársaimtól Japántól Belgiumig. Jó volt nézegetni a tarka leveleket, a nyaralásaikkor készült képeket, olvasni a kedves, néhol esetlen sorokat, amikre hasonlókkal válaszoltam. Ez a levélírás legélvezetesebb gyakorlása, ami évek múltán is jó érzést kelt az emberben. Csak az első lépést kell megtenni: találni egy levelezőtársat - nekünk ebben akkor az angoltanárunk segített. A többieket aztán az így szerzett barátnőmön keresztül ismertem meg. Arról lehet vitatkozni, hogy a modern technikával olcsóbb és gyorsabb üzenetváltást vagy a szép, és évek múlva is elővehető hagyományos levelezést részesítsük-e előnyben. Bármelyiket is választjátok, a lényeg: mindenképp próbáljátok ki ezt a kommunikációt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése