2014. január 30., csütörtök

Aki mer...

Nothing ventured, nothing gained.
...az nyer!

Nothing ventured, nothing gained. Azaz: ha nem vállalkozunk semmire, nem részesülünk semmilyen haszonban.

Lássuk, mit nyerhetünk, ha merünk eredeti szövegek olvasására vállalkozni! Hangsúlyozom: EREDETI szövegek olvasásáról lesz szó - könnyített olvasmányok, összefoglalók, rövidítések, tankönyvi írások, egyéb szerkesztések kizárva. Persze azt is elárulom, mire kell a siker érdekében vállalkozni.

Gained 1: gyarapodó szókincs - Venture 1: szótár félretevése. Merjük felfedezni a szavak jelentését a szöveg összefüggéseiből!

Gained 2: növekvő önbizalom - Venture 2: logikus gondolkodásunk használata. Húzzuk alá azokat a szavakat, amiket ismerünk! Hogyan kapcsolódnak ezek a szöveg címéhez? Mit tudunk és mit gondolunk a témáról? Véleményünkhöz és ismereteinkhez képest mire utalnak az ismert szavak? Óriási élmény felfedezni, mi mindent értünk szótár nélkül! + Gained: tapasztalatom szerint akinek nő az önbizalma az olvasás révén, annak a beszéd is könnyebben fog menni.

Gained 3: pontosabb nyelvtani ismeretek - Venture 3: újra és újra olvassuk el a szöveget és elemezzük a mondatait. Látni fogjuk, mennyi igeidőt alkalmaznak egy igazi angol szövegben, miért azokat és miért annyit, végül akaratlanul is megjegyezzük az angol mondatszerkesztés módját.

Gained 4: nagy utazás - Venture 4: sok, nagyon sok eredeti szöveg olvasása. A nagy utazás során képzeletben eljutunk messzi tájakra, megismerünk egy (vagy több) másik kultúrát, ráadásul belelátunk az angol anyanyelvűek fejébe. Például: nálunk aki mer, az nyer - nálunk nothing ventured, nothing gained. Nálunk úgy esik, mintha dézsából öntenék - náluk raining cats and dogs.

Hajrá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése