2013. augusztus 29., csütörtök

Törióra

Most akkor nem nyelvet tanulunk? De! Akkor hogy jön ide a történelem? Máris megmutatom:

Arról volt szó, hogy szórakozva tanulunk, eszünk-iszunk közben. Mindenképp folytatjuk ezt a nemes hagyományt, és ezúttal is összekötjük a kellemeset a hasznossal. Ez többféle szempontból tesz jót nekünk:

  • amellett, hogy élvezzük a nyelvtanulást, mert játszunk közben,
  • sokféle szó és nyelvtani szerkezet gyakorlásával foglalkozunk,
  • de a hangsúly mégis azon van, hogy valamire HASZNÁLJUK A NYELVET, nem pedig csak "öncélú", adott formákat ismételtető gyakorlatsorokat oldunk meg.
  • Bónusz 1: tanulótársunkat is elszórakoztatjuk - hiszen az ember társas lény, és ha együtt veszünk részt valamiben, nagyobb a saját motivációnk is.
  • Bónusz 2: átismételhetjük / jobban megismerhetjük a történelmet (meghagyom a szóválasztás szabadságát, mindenki azt értse magára, ami szerinte jobban jellemzi).
  • Bónusz 3: kezdőknek, újrakezdőknek, haladóknak egyaránt élvezetes a játék.
Íme a nyelvóra-történelemóra leírása:

1. Válasszunk ki egy történelmi eseményt. Például augusztus 29-e a mohácsi csata emléknapja.

2. Válasszunk ki 3-3, az eseménnyel kapcsolatba hozható személyt és helyet. A példánál maradva a személy lehet II. Lajos, Kanizsai Dorottya, Bakócz Tamás. A helyek pedig lehetnek Mohács, a Csele-patak, valamint Törökország. Utóbbi azért is szerencsés, mert találunk róla angol nyelvű írásokat a neten. Figyelem! A kezdő nyelvtanulók képeket is gyűjtsenek a választott személyekről és helyekről!

3. Most jön a kreatív rész: mind a hat dologról írjunk egy rövid ismertetőt. Kezdőknek ez lehet pár jellemző, ami a képeken jól látszik (pl. Hosszú haja van. Piros a zászlaja.). Kevésbé kezdők válasszák ki a gyakorolni kívánt témát, és annak megfelelő mondatokat írjanak. (Pl lehet ez a múlt idő használata: Budán született és osztrák felesége volt.) Minél kevésbé közismert jellemzőket választunk, annál érdekesebbé válik a játék. Az ismertető hosszát a játékosok határozzák meg (3-6 mondat között ideális).

4. Jöhet a móka: adjuk át a leírt jellemzéseket annak, akivel együtt tanulunk (lehet a tanárunk vagy csoporttársunk is). Feladat: összepárosítani a személyek és helyek nevét (kezdőknél a képeket) a leírásokkal. Ahogy az előbb a közlésre figyeltünk, most a közlés megértésére figyelünk. Tehát már nem a nyelveT, hanem az adott nyelveN kommunikálunk!

5. A hab a tortán: a játékban minden résztvevő nyer, hiszen érdekességeket gyűjtött, ezeket idegen nyelven megfogalmazta, majd meggyőződött róla, hogy más is megérti az általa alkotott szöveget. Tapasztalataim szerint ez a legjobb önbizalomnövelő.

6. Koktélcseresznye a torta habján: a legtöbbet az a játékos nyer, akinek a szövegét játékostársa javítja, ha helyesírási, szóhasználati vagy nyelvtani hibát talál benne. Ezt azonban csak a játék lejátszása UTÁN tegyük meg, és beszéljük meg, mit MIÉRT kell javítani. Így ugyanis tanulótársunk meg is tudja jegyezni a helyes formát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése